Om mig/About me


Anna-Karin Jobs Arnberg


Jag är född 1971 och fick tidigt ett starkt intresse för folkkultur. Redan som barn började jag dansa i folkdanslaget och fick på så vis möjlighet att ofta bära dräkten. När jag var 11 år blev jag medlem i det lokala spelmanslaget. 


Påsömmen kom naturligt in i livet dels genom min mamma som broderade, men framförallt genom min gammelmoster Karin Lundin som var en av bygdens stora brodöser och hade som hemyrke att brodera till dräkten via hemslöjden.


Utbildningen och utställningar
Vid 18 års ålder fick jag vara hjälpfröken när hemslöjden ordnade påsömskurser och efter några år så ledde jag kurser på egen hand. 1998 ställde  jag ut och hade kurser i påsöm på Liljevalchs konsthall. 
Mellan åren 2002-2004 gick jag på HV-skola och utbildade mig till hemslöjdskonsulent. Två år innan hade jag gått på Sätergläntan och vävt och sytt. På HV kände jag mig redo att avlägga mitt gesällprov i den folkliga tekniken påsöm. Det var inte så vanligt att göra gesäll i en folklig teknik. Men det var en hyllning från mig till alla kvinnor i Floda som broderat till dräkten under århundraden. Jag fick mitt gesällbrev och därtill en liten silvermedalj för det väl utförda arbetet.


Mina broderier har ställts ut bland annat på Liljevalchs konsthall, Svensk slöjd, galleri Yamanashi i gamla stan, Wålstedts textil, i Chicago under projektet "all tradition is change”, Galleri Fru Strid i Väddö, Enköpings museum i projektet Viking Couture, Ottilia Adelborgmuseet och senast på kulturhuset i Mora. Under mina verksamma år som brodös har jag haft otaliga kurser och sålt mycket av mina broderier, framförallt till Japan. Att uppskatta hur många jag har lärt att brodera är inte lätt, men det börjar nog närma sig ett par tusen säkert. 2018 fick jag mästarbrev i påsöm.


Mitt arbete
Under ca 10 år har jag arbetat som länshemslöjdskonsulent och då fokuserat på att peppa andra till att utveckla sin slöjd samt att sprida hemslöjdens tekniker och material. Efter åren som hemslöjdskonsulent började jag arbeta inom museisektorn, först som sektionschef och intendent på Nordiska museet med ansvar för textilierna och sedan 2015 arbetar jag som verksamhetschef på Dalarnas museum och ansvarar för samlingarna. All verksamhet i mitt företag Flodaros arbetar jag med på min fritid.


Broderiskatten
Det som har varit viktigt för mig gällande påsöm är att inte bara brodera blommor, utan att också förstå hur, varför och vad ur ett kulturhistoriskt perspektiv och att jag förvaltar det vidare. Det är lika viktigt för mig att berätta om kulturarvet och att tillämpa det i mina kurser som att utföra själva broderierna. Det gör att kvinnorna finns levande inuti mig hela tiden. Jag berättar deras historia, deras förutsättningar och jag försöker i största möjliga mån att tillämpa det. Det gör att jag är noga med materialet som jag använder. Jag letar ständigt efter garner och kläde som passar bra till att utföra påsömsbroderiet, jag försöker att eftersträva originalen så mycket jag kan. Sen får andra gärna tolka och använda broderiskatten i alla möjliga sammanhang. Det är bara roligt! Vi har alla olika förutsättningar och vilja med det vi gör och påsömmen räcker till för alla!


Anna-Karin Jobs Arnberg


Is a master craftsman in embroidery. With a background as a textile handicraft consultant and as an active textile curator at museums, she has acquired a lot of knowledge about different techniques and materials. Anna-Karin have also for many years worked with museum collections in a cultural historic context. She works mainly, in her textile practice, with the popular embroidery "Påsöm", a colorful embroidery in wool that is characterized by flowers and leaf loops. She teaches a lot and have many courses in embroidery, crochet, weaving and knitting.Her upbringing in a small village in the center of Sweden, Dala-Floda, gave her inspiration to the folk culture that still is presence mostly in folk dresses, folk music, and folk art. She has study ethnology at the university of Gävle, textile history at the university of Uppsala and handcrafts study in Stockholm. Anna-Karin is also a fiddler and a folk singer.

Kontakta mig!

Vill du boka mig för en kurs, ett föredrag ellet ett broderiuppdrag eller har andra frågor om denna hemsida så hör gärna av dig.

Book me for a workshop, embroidery assigment and if you have any questions, please contact me.