Flodarosyarns

Flodarosyarns


Ni som gått kurs eller känner mig vet att jag länge letat efter en ny leverantör av garner. Men det har inte varit lätt eftersom jag ställer höga krav. Mina kriterier är ett löst kamgarnsspunnet garn (vi har dessvärre inget kamgarnsspinneri i Sverige) ca 4 trådar, ca 300-330 m/hg, 100% merinoull som inte utsatts för varken besprutning eller mulesing, ej superwash behandlat, ekoframställt så att fåren har det bra. Jag har letat i England, i Norge, i Sverige, i Estland....och varje gång har det varit något av ovanstående som inte stämmer...


Nu är jag i mål! Det började med ett samarbete med Anna Strandberg som färgar underbara färger i hennes företag

https://www.dandelionyarns.se/

Garnet är spunnet av Rosy Green Wool, i Portugal och är GOTS-certifierat. De flesta färger som Anna använder är också GOTS-certifierade.
Garnet mäter 320 meter per hekto. 5-trådigt. Det är merinofår från Patagonien som blir fint behandlade och är inte besprutade eller mulesing. Sedan en tid tillbaka färgarn jag själv nyanserna med färgkrafts färgpulver. Det gör att färgbaden kan bli lite olika.


Inspirationen till färgerna


Tillsammans med Anna Strandberg, ägare av Dandelionyarns hittade vi just de färger som påsömsgarnerna hade under slutet av 1800-talet och en bit in på 1900-talet när det fortfarande fanns zephyrgarner att köpa. Nu färgar jag in nyanserna själv med hjälp av färgkrafts färgpalett, det kan göra att nyanserna kan bli lite skiftande beroende på färgbad.

En flikbladig påsömsblomma i blå och lila nyanser fick verka som inspiration till färgerna i Flodarosyarns serie Plocka plommon, Japans Våg och Pallat äpple.

Flodarosyarns, färgat av Danelionyarns.

Ett påsömsbälte hjälpte till att skapa färgerna i Flodarosyarns serie. Krukmakaren, Tegelfasad, Bärkyss, Ruter sju, Knall och fall, Pressad ros, Puderrosa, Fantastisa Emelia, Stekta gröna tomater, Mossbeklädnad och Pallat äpple.