Aktuellt

Aktuella kurser

Aktuella kurser hittar du under facebooksidan Flodaros-hantverk kurser och föredrag. Klicka på facebooksymbolen här och gå in under evenemang så ser du hur och var man kan anmäla sig.


Vadmalsstampen

Under 2021 renoverades vadmalsstampen i Dala-Floda. Ett nytt vattenhjul tillverkades och stampstockar justerades. Nu fungerar den som den ska. Det finns kapacitet att stamla upp till 100 meter tyg när det finns vattentillgång. Om du vill boka in dig för att stampa så läs mera under sidan som handlar om vadmalsstampen.
Biskop Mikael Mogrens mitra

Hösten 2020 fick jag ett minst sagt ärofyllt uppdrag. Beställningen kom från Västerås stift och textilkonservator Berit Lundquist. Biskop Mikale Mogren behövde en ny mitra. Och han älskar påsöm.

Utmaningen var att han bara ville ha den broderad i vit med silvertrådar. Jag är ju van att måla med nålen i olika färgnyanser.

Men självklart tog jag mig an uppdraget!

Efter lite skissande och provbroderande så blev det en mitra med mina älskade mariarosor, knoppar och blad.

Hoppas Mikael får stor glädje av mitran som invigdes vid en mässa våren 2022.
Sverige! svt playI höstas träffade jag ett TV team från SVT och progtrammet Sverige! som var hemma hos mig en hel dag. Jag fick visa och berätta om påsömmen, och samtidigt också hålla en workshop. Inslaget sändes i programmet Sverige i februari och kan ses på SVT play här:

https://www.svtplay.se/video/29938922/sverige/sverige-sasong-24-gizem-kling-erdogan-mastarbrodos-fotobok-i-corona-tid?modalId=8zVYzmqDesignsamarbete 2020I februari 2020 fick jag en förfrågan om att göra broderier på en klänning som skulle visas vid en prisutdelning. Det var opersångerskan Anna Eklund Tarantino som tillsammans med Operafesten i Dala-Floda ficktmottaga Jussi Björlingpriset 2020. Anna ville gärna ha en representativ klänning med anknytning till bygden och vände sig till designern och skräddaren Eric Zacharias Windbacke som i sin tur kontaktade mig. Eric Zacharias var också med och skapade miss universums aftonklänning 2015.


Klänningen "Tro, hopp och kärlek" blev helt klar i augusti 2020. Broderitimmarna uppgick till ca 400 timmar. Ett fantastiskt roligt uppdrag!
Selvedge Issue 96 NordicOerhört stolt att få representera Sverige och påsömmen i seneaste numret av den anrika tidskriften Selvedge Magazine. Här kan man beställa lösnummer:

https://www.selvedge.org/collections/magazines/products/issue-96-nordic